Duurzaam en gezond voedsel van dichtbij. Organiseer het zelf!
Friese uiensoep (Sipelsop)

Friese uiensoep (Sipelsop)

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon (vers maken of met bio-bouillonblokjes)
  • 600 gram tot 1 kilo uien (wil je de soep wat steviger en een sterkere uiensmaak dan meer dan 600 gram uien gebruiken)
  • 4 eieren
  • 50 gram boter of olie
  • 50 gram bloem
  • meergranenbrood
  • 100 gram Friese nagelkaas
  • peper en zout naar smaak

Bereiding 

Snij de uien klein en fruit ze op een laag vuur in een grote dikke pan in beetje olie. Maak intussen de groentebouillon klaar. Na ongeveer 4 tot 8 minuten zullen de uien glaziger en bruiner beginnen te worden. Je kunt dit proces versnellen door een beetje zout en suiker toe te voegen. Wanneer de uien iets bruin zijn voeg je de boter op laag vuur toe. Laat het smelten en voeg daarna de bloem erbij. Roer het goed door elkaar totdat het meel niet meer zichtbaar is. Voeg dan de groentebouillon toe. Roer het geheel op een laag vuur, voeg eventueel nog zout en peper toe en laat het voor ongeveer 20 minuten op laag vuur staan. Kook tegelijk de eieren hard in 7 minuten, pel ze en snij het in stukken en rasp de Friese nagelkaas.

Als de soep zo’n 20 minuten op laag vuur heeft gestaan kan deze in soepkommen worden gedaan. Verdeel eerste de eieren over de kommen en doe dan de soep erbij. Daarna de geraspte nagelaas erbij. Het brood even roosteren en in kom op tafel zetten. Ieder pakt hiervan om naar believen in de soep te doen.

Je kan vooraf ook geraspte nagelkaas op stukken brood doen en deze even roosteren en er bij serveren. Nog wat extra geraspte kaas op tafel voor de liefhebbers. 

Voor het helemaal afmaken kun je nog wat selderijblad fijn snijden en over de soep strooien.

Met ruim soep en brood is het een maaltijd.