Duurzaam en gezond voedsel van dichtbij. Organiseer het zelf!
Voedselwerkplaats

Dorpstuin

Start je eigen gemeenschapstuin

Wat is er lekkerder dan groenten en fruit rechtstreeks van het land? Met smaak, vers en dan bij voorkeur ook duurzaam geproduceerd, zonder bestrijdingsmiddelen en zonder reiskilometers. Maar waar vind je dat? Waar haal je verse duurzaam geproduceerde groenten vandaan als je zelf geen moestuin hebt? Start een gemeenschapstuin! Een stuk grond van een hectare is al voldoende om zo’n 200 mensen van verse groenten en fruit te voorzien. Misschien is er wel zo’n stukje land in jouw dorp of wijk beschikbaar. En is er wel iemand te vinden die tuinder zou willen worden of een groepje dat samen voor het onderhoud wil zorgen. Of misschien willen jullie een tuin creëren waar schoolkinderen leren hoe groenten groeien of ouderen een ontmoetingsplek hebben. Een mooie plek om meer bewustzijn te krijgen over de relatie tussen voedsel en natuur. 

Doe de cursus ‘Moestuinieren op grote schaal’

Wil je meer weten over hoe je dit kan aanpakken? Doe dan de cursus ‘Moestuinieren op grotere schaal’ en leer meer over de voorwaarden voor een geschikt stuk land, financieringsmogelijkheden, een passend ontwerp, de permacultuur teelttechnieken, benodigde gereedschappen en de verschillende vormen van samenwerking tussen vrijwilligers en een professionele tuinder. De cursus is deels online en ook zijn er twee fysieke bijeenkomsten. Kijk in de agenda voor de startdata.
Naast de cursus organiseren we regelmatig themabijeenkomsten en workshops over tuinieren en voedsel verwerken. Bijvoorbeeld over het maken van een teeltplan, zaad winnen, snoeien, compost maken, inmaken en conserveren en het belang van historische rassen. Kijk in de agenda voor het programma. 

Kijk ook op