Duurzaam en gezond voedsel van dichtbij. Organiseer het zelf!
Fryske ribollita

Fryske ribollita

Fryske ribollita

Deze ‘soep’ lijkt misschien nog het meest op een Toscaanse ribollita, maar ook de rijkst gevulde minestrone, erwtensoep en pot-au-feu komen bij mij naar boven als associatie. Eigenlijk is het een ‘nat’ geserveerde groentestoofschotel.
Het is even wat snijwerk, en daar wat zorg aan besteden geeft de voldoening van een aantrekkelijke presentatie. Ik gebruik nu rode snijbiet die het geheel nogal rood kleurt, zeker als de soep even staat. Cavolo nero heeft mijn voorkeur vanwege zijn bijna pittige koolsmaak, maar is weinig in de winkel te vinden. De specerijen maal ik altijd zelf in een koffiemaler, een ongelooflijk verschil met de potjes gemalen kruiden uit de supermarkt.

Ingrediënten

½ knolselderij
2 prei
¼ pompoen
1 grote ui
3 tenen knoflook
Klein blikje witte bonen
Klein blikje gepelde tomaten (400 gram)
500 gram snijbiet
500 gram cavolo nero of groene kool
Handvol spruiten
2 kleine venkelknollen
0,5 dl olijfolie
2dl witte wijn
1lt water
2 eetlepels rode wijn azijn
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel koreanderzaad
2 blad laurier
1 gedroogde chilipeper
1 bos platte peterselie
½ sjalot
1 teen knoflook
1 citroen rasp
sap1 dl ev olijfolie 

Bereiding

Snij knol, ui, prei, en venkel in blokjes van 7mm, hak de knoflook fijn. Doe in een hete pan  met de olijfolie. (de pan heeft een stevige bodem en heeft een doorsnee van ongeveer 2 keer de hoogte, bijv een grote braadpan). Roer. Zout. Ris de cavolo van zijn stelen en blancheer. Snij de pompoen in blokjes van 1 cm. Snij de snij biet in reepjes. Halveer de spruitjes. Voeg pompoen toe. Roer. Voeg de spruiten toe. Roer. Voeg de snijbiet toe. Roer. Zout. De pan staat aldoor op het hoogst mogelijke vuur. Aanbakken is ok. Voeg specerijen toe. Roer. Voeg de tomaat, de bonen, wijn en azijn toe en doe er water bij, net zoveel dat alles net in de nattigheid staat. Kook. Uit. Na 10 minuten klaar.

Salsa

Hak de peterselie, hak de knoflook, snipper de sjalot ragfijn, rasp de citroenschil. Doe alles in een kom, voeg zout en peper toe en de olijfolie en sap van een halve citoen. Meng.

Serveer

Schep de soep in soepborden (niet in een kom). Doe er wat salsa op en eet.
Deze soep is toevallig veganistisch, maar werkt ook prima met vlees er in of er naast. In plaats van de salsa kan er ook Parmezaan op geschaafd worden of probeer eens met mint en verse geraspte mierikswortel.