Samen lokale producten kopen


Koop jij je brood bij Christa? Je groenten bij Michel? Je melk bij Joke? Je kaas bij Doetie? Door samen lokaal je boodschappen te doen, steun je de kleine producenten in jouw omgeving. Omdat er weinig schakels zijn tussen het erf van de boer en jouw keuken en de bakker weet wat de bestelling is, gaat er weinig voedsel verloren. Bovendien weet je zelf veel beter waar je eten vandaan komt: hoe de groenten verbouwd worden, hoe er voor de dieren wordt gezorgd en hoe het boerenbedrijf, de slager of de bakkerij wordt gerund. Door als gemeenschap je inkoopwensen te bundelen kun je het verschil maken voor producenten. Start een eigen Buurtmarkt en nodig ze uit om hun producten aan te bieden via jullie eigen online winkel. Lekker voor jou en fijn voor de boer. Dat maakt boeren en andere lokale producenten ook minder afhankelijk van de verkoop via de supermarkten. 

De Voedselwerkplaats heeft afgelopen periode, in samenwerking met Stichting Doarpswurk en het Vlaamse Voedselteams, een online platform Local Food Works gebouwd met hulp van een projectsubsidie van Leader en Stichting Doen. Het is een professioneel platform, helemaal ontwikkeld voor de lokale kort keten, met 25 jaar voedselgemeenschap-ervaring van Voedselteams hierin verwerkt. Hiermee hebben we nu een geweldig ‘gereedschap’ in handen om Buurtmarkten te starten. 

Wat is een Buurtmarkt?


Een Buurtmarkt is een groepje burgers die samen willen inkopen bij lokale boeren en producenten. Je kan zo’n Buurtmarkt starten als aanvulling op een eigen lokale groentetuin, maar dat hoeft niet. Je gaat in jouw eigen omgeving op zoek naar lokale producenten voor brood, zuivel, vlees, groenten, fruit, jam, sap, eieren, kaas, etc. Deze producenten kan je vervolgens uitnodigen om hun producten op jouw eigen online Buurtmarkt te zetten. Ook de appels uit de fruitbomen van het dorpsplein kunnen via de Buurtmarkt worden aangeboden.

Vervolgens is het ook mogelijk om die lokale producten aan te vullen met producten van de Bio-groothandel. Het is dan wel nodig om een vereniging of een stichting te vormen om een eigen bankrekening te hebben waarmee je gezamenlijk bij de groothandel kan inkopen. Met zo’n gecombineerde Buurtmarkt heb je eigenlijk altijd het volledige aanbod van een supermarkt, want dat wat er lokaal niet is, vul je aan via de groothandel.  

Je kan een Buurtmarkt organiseren in een dorpshuis, wijkgebouw, garage of boerenschuur. Je hebt twee koelkasten en een vriezer nodig en voldoende ruimte om de producten te verdelen over de kratjes van de leden. Ieder lid van de Buurtmarkt heeft eens in de zes weken ‘dienst’ en helpt dan bij het klaarzetten van de boodschappen. Het is best een leuk klusje, je leert de andere leden van de Buurtmarkt kennen en door deze gezamenlijke inspanningen die het werk van winkelier vervangen, zijn de boodschappen een stuk goedkoper. 

Kijk hier voor een informatieve workshop ‘Start je eigen voedselgemeenschap’ die werd georganiseerd door de organisatie Voedsel Anders. Wil je starten met een Buurtmarkt of heb je vragen daarover? Neem dan contact met ons op via info@devoedselwerkplaats.nl

Kijk ook op: